به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، محمدجواد عسکری در جلسه علنی امروز چهارشنبه مجلس در نطق میان دستور خود افزود: تدبیر حکیمانه رهبر معظم انقلاب در نامگذاری سال ۱۴۰۴ ،به عنوان سال “سرمایه گذاری برای تولید” ،تکلیف و رسالت قوای سه گانه را بیش از پیش روشن کرده است و معتقدم بخش کشاورزی، نقش بیبدیلی در تحقق و پایدارسازی شعار سال دارد .
عسکری با انتقاد از قیمت های بالای محصولات کشاورزی اظهار داشت: شرایط کنونی قیمت محصولات کشاورزی و مواد غذایی بیش از آنکه به توسعه کشاورزی ایران کمک کند،موجبات اختلال در آن را فراهم میآورد. سالها تناسب قیمتی بین محصولات کشاورزی به نوعی به کشاورزان این نوید را میداد که با کشت محصولات اساسی،مورد حمایت قرار میگیرند؛ در حالی که در حدود یک سال گذشته این تناسب قیمتی به هم خورده و موجب نارضایتی بسیاری از کشاورزان به ویژه گندم کاران را فراهم آورده است.
وی افزود: ادامه چنین فرایندی در سال آینده ایران را دوباره به باشگاه واردکننده گندم باز میگرداند، متاسفانه نظام برنامه ریزی کشاورزی به اولویت دست چندم تبدیل شده است که خود زنگ خطری برای آینده امنیت کشاورزی کشور خواهد بود؛ چنین نظام برنامه ریزی ،پیام های منفی به فعالان بخش کشاورزی و تشکل های کشاورزی خواهد بود. باید حکمرانی جامع و هوشمند را در کشاورزی جاری کرد و به نظام برنامهریزی علم پایه و عقلانی برگشت.
نماینده مردم در مجلس دوازدهم،اظهار کرد:در شرایطی که تقاضا برای کالاهای اساسی به ویژه پروتئین سفید و قرمز به شدت کاهش پیدا کرده است و صنایع لبنی واحدهای تولیدی و محصولات کشاورزی به ویژه دام به شدت به مرز بحران نزدیک شده و یا در آن به سر میبرد؛ صرف قیمت گذاری به عنوان وظیفه شورای قیمت گذاری کفایت نمیکند و بخش سیاستهای حمایتی را نیز باید در دستورکار قرار داد.
وی تصریح کرد: همچنین دولت باید اقدام های ویژهای برای پرداخت های جبرانی_ یارانه ای برای تقویت قدرت خرید مردم داشته باشد و گرنه افزایش قیمت محصولات اساسی که با هدف حمایت از تولید کننده انجام می شود که البته باید انجام شود، خود به ابزاری برای کاهش شدید تقاضا تبدیل خواهد شد.
نماینده مردم داراب و زرین دشت در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از قطعی برق چاه های کشاورزی، بیان کرد: قطع برق چاههای کشاورزی ،بیش از آنکه موجبات صرفهجویی را فراهم آورد، موجبات خسارت بسیار بالا به امنیت غذایی و امنیت معیشتی کشاورزان شده و امنیت غذایی کشور را با مخاطرات شدید روبرو خواهد کرد و عملاً امنیت غذایی از مسئله درجه یک کشور خارج خواهد شد.
عسکری ادامه داد: نظارت در بازار محصولات کشاورزی باید جزء لاینفک قیمت گذاری ها باشد، در غیر این صورت بازار محصولات کشاورزی و مواد غذایی از مدار و ریل طبیعی خارج خواهد شد.
وی خاطر نشان کرد: چنین نظارتی در بازار کالاهای اساسی و کالاهای با وزن بالا در سفره مردم به ویژه نان از حساسیت بسیار زیادی برخوردار است که این وظیفه وزارتخانه های جهاد کشاورزی و صمت و اصناف و در مرحله بعد، نهادهای بازرسی و نظارتی است.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس تاکید کرد: توجه به الگوی کشت برای مدیریت تغذیه مردم و معیشت کشاورزان باید در دستورکار وزارت جهاد کشاورزی قرار گیرد و در چهارچوب اجرای مواد قانون برنامه هفتم توسعه،برنامه ریزی های لازم در وزارت جهاد کشاورزی صورت گیرد.
وی افزود: مردم و کشاورزان از قیمت بالای محصولات کشاورزی و مواد غذایی که در طول کمتر از یک سال گذشته افزایش یافته، بسیار ناراضی اند، این در حالی است که افزایش قیمتها ناشی از کمبود نیست ؛بلکه ناشی از مدیریتهای جزیرهای و آتشنشانی و عدم نظارتهای دقیق و موثری است که نهادهای مسئول به ویژه وزارت جهاد کشاورزی ،باید برای آن تدابیر فوری و اثربخشی داشته باشد تا به تقویت سرمایههای اجتماعی منجر شود و قیمتها به حد منصفانه خود بازگردد.
این نماینده مجلس تصریح کرد: “دیپلماسی کشاورزی” و امنیت غذایی اگرچه موضوع بسیار مهمی است، اما این دیپلماسی دو بال صادرات و واردات و انتقال دانش و فناوری دارد و باید از دل دیپلماسی، جریان صادرات محصولات کشاورزی و مواد غذایی ایران با تعرفه های منطقی کشور واردکننده ،تقویت شود و به تراز مثبت تجاری منجر شود وگرنه صرفاً سکویی برای واردات و خسارت به تولید کنندگان داخلی و البته هزینههای بسیار بالا خواهد بود .
عسکری به موضوع دانش بنیان کردن بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: موضوع انتقال دانش فنی و فناوری هم موضوع مغفول ماندهای است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است؛ لذا مسئله “دانش بنیان کردن بخش کشاورزی” یکی از مسائل بسیار مهم حساس و تاثیرگذار خواهد بود.
وی با اشاره به اهمیت بیمه کشاورزی افزود: بیمه محصولات کشاورزی به عنوان یکی از راهبردهای حفاظت و حمایت از امنیت غذایی و تولید کشاورزی و زندگی کشاورزان، باید از شکل سنتی خارج شده و با تنوع بخشی به بیمه به ویژه به بیمه درآمدی و بازار ،از زیان بیش از حد کشاورزان در نوسانهای قیمتی و تولید جلوگیری کند.در این راستا نقش دولت برای افزایش سهم یارانه بیمه برای بیمه و صرفه اقتصادی بسیار مهم است .
نمایده داراب و زرین دشت گفت: با توجه به صراحت قانون مبنی بر تغییر ساختارهای سازمان امور عشایری، لازم است وزارت جهاد کشاورزی به سرعت و در چهارچوب قانون این مهم را در دستورکار خود قرار دهد، تا امنیت محصولات پروتئینی کشور افزایش یابد.
رئیس کمیسیون کشاورزی با بیان این که در پرداخت پول گندمکاران،برغم جلسات متعددی که گرفته شده کوتاهی صورت میگیرد اظهار داشت: از رئیس جمهور،مسئولین و دستگاههای متولی میخواهیم هرچه سریعتر نسبت به پرداخت پول گندمکاران اقدام عاجل کنند.
منبع: https://www.irna.ir/news/85839596/%D8%B1%D8%A6%DB%8C%D8%B3-%DA%A9%D9%85%DB%8C%D8%B3%DB%8C%D9%88%D9%86-%DA%A9%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1%D8%B2%DB%8C-%D9%85%D8%AC%D9%84%D8%B3-%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%DA%A9%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1%D8%B2%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D8%AF-%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4-%D8%A8%D9%86%DB%8C%D8%A7%D9%86-%D8%B4%D9%88%D8%AF