مهرداد لاهوتی، درگفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا با اشاره به اظهارات اخیر رئیسجمهور درباره ضعف دادههای توسعهای و انتقاد از توسعه بدون برنامه در کشور، تأکید کرد که توسعه بدون اطلاعات دقیق، منجر به اتلاف منابع و فرصتها میشود و اشاره رئیس جمهور به نبود دادههای بهروز و دقیق درباره ظرفیتهای مناطق مختلف کشور، ناظر بر یکی از ضعفهای جدی در نظام برنامهریزی کشور است. رفع این نقیصه باید در اولویت اصلاح قرار گیرد.
لاهوتی افزود: سالهاست که طرحهای مختلف توسعهای در کشور بدون آمایش سرزمینی و شناخت واقعی از توان و ظرفیت هر منطقه تدوین میشود. این رویه منجر به شروع پروژههایی در استان های مختلف میشود که یا نیمهکاره میمانند یا بعد از تکمیل و راه اندازی اثربخشی لازم را ندارند و اهداف مورد نظر را محقق نمی کنند.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه توسعه نیازمند شناخت علمی و میدانی از وضعیت واقعی استانها و شهرستانهاست، اظهار داشت: رئیس دولت چهاردهم به موضوع مهم و درستی اشاره کرده است و اگر دولت بهسمت تدوین برنامههای مبتنی بر داده، نیازسنجی منطقهای و استفاده از ظرفیت نخبگان علمی حرکت کند، قطعاً مجلس و بهویژه کمیسیون برنامه و بودجه نیز از آن حمایت کامل خواهد کرد.
لاهوتی با اشاره به اهمیت موضوع آمایش سرزمینی و انتقاد از مورد توجه قرار نگرفتن آن در اجرای برنامه های توسعه در دولت های گذشته، خاطرنشان کرد: در همین برنامه هفتم توسعه، توجه به آمایش سرزمینی و ارتقای بهرهوری از منابع موجود یکی از موضوعات مهم و مورد تاکید است. ما نمیتوانیم در تعریف پروژه ها و اجرای برنامه نسخه واحد برای همه مناطق کشور بپیچیم. باید براساس استعدادهای منطقهای تصمیمگیری کنیم؛ کشاورزی در کجا؟ صنعت در کجا؟ گردشگری در کجا؟ اینها همه نیازمند اطلاعات و دادههای دقیق و بهروز براساس طرح آمایش سرزمینی است.
بدون سیستم نظارت دقیق، برنامهریزی مؤثر هم ممکن نیست
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه با اشاره به سخنان رئیسجمهور درباره لزوم طراحی سامانههای یکپارچه پایش توسعه، گفت: این اقدام باید سالها پیش انجام میشد که متاسفانه با غفلت مواجه شده است. حال که امروز هم دولت با توجه به این موضوع مهم وارد این مسیر شده، باید مورد پشتیبانی قرار گیرد. بدون سیستم نظارت دقیق، برنامهریزی مؤثر هم ممکن نیست.
نماینده مردم لنگرود در مجلس تأکید کرد: کمیسیون برنامه و بودجه آماده همکاری با دولت برای تقویت زیرساختهای اطلاعاتی و آماری است. تصمیمسازی مبتنی بر داده میتواند جلوی بسیاری از اتلاف منابع، دوبارهکاریها و طرحهای ناکارآمد را بگیرد.
لاهوتی تاکید کرد: در شرایطی که کشور با محدودیت منابع و چالشهای متعدد مواجه است، کوچکترین خطای محاسباتی در طراحی و اجرای طرحهای توسعهای میتواند هزینههای سنگینی به کشور تحمیل کند. بنابراین، بازطراحی نظام تصمیمگیری با تکیه بر آمار دقیق، ضرورتی اجتنابناپذیر است.
به گزارش ایرنا، مسعود پزشکیان در بازدید از معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری با بیان اینکه متاسفانه دادههای بهروز و دقیقی از ظرفیتها و زمینههای توسعه مناطق مختلف کشور موجود نیست، گفت: برنامه های توسعه باید با تکیه بر داده های دقیق از ظرفیت های مناطق تدوین شود.
وی افزود: طراحی و اجرای سامانههای یکپارچه برای پایش کیفیت و کمیت پیشبرد اقدامات در حال انجام در سراسر کشور، اقدام بسیار مفیدی است، اما باید در کنار آن، دادههای مربوط به هر بخش، شهرستان و استان نیز جمعآوری و بررسی شود، تا مشخص شود که هر منطقهای چه ظرفیتهایی دارد و بر اساس دادههای جمعآوری شده، برای توسعه هر منطقه چه اقداماتی میتوان انجام داد یا اساسا آن منطقه زمینه توسعه دارد یا خیر!
منبع: https://www.irna.ir/news/85819547/%D8%B9%D8%B6%D9%88-%DA%A9%D9%85%DB%8C%D8%B3%DB%8C%D9%88%D9%86-%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%D9%88-%D8%A8%D9%88%D8%AF%D8%AC%D9%87-%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B9%D9%87-%D8%A8%D8%AF%D9%88%D9%86-%D8%AF%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D9%88-%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%D9%87%D8%AF%D8%B1%D8%B1%D9%81%D8%AA